2020. március 14., szombat

Koronavírus: a búvárfelszerelések megfelelő fertőtlenítését hangsúlyozza a DAN


Az új típusú koronavírus (COVID-19) járvány kitörése után jogosan fogalmazódnak meg kérdések a búvárok körében a fertőzés terjedésével kapcsolatban, különösen a légzőautomaták és a bérelt felszerelések használata esetén.

Miként az emberek többségét a vírus jelentette fenyegetés foglalkoztatja, úgy a búvárok is tudni szeretnék, hogy milyen megelőző intézkedéseket tesznek/tehetnek a betegség továbbterjedése ellen. A jelenlegi információk szerint az új koronavírus akár néhány órán keresztül is fertőzőképes maradhat a különböző felületeken. Éppen ezért a búváfelszerelések megfelelő fertőtlenítése rendkívül fontos

Tartsuk szem előtt a következőket


A háztartási tisztítószerek ugyanolyan hatékonyak a COVID-19 ellen, mint a közönséges megfázás és influenza vírusok ellen. A személyes használatú felszerelések (légzőautomata második lépcső, illetve légzőcső csutora, a maszk belseje és a búvármellény inflátor száj része) tisztítása és fertőtlenítése kiemelten fontos. 

A felszereléseket hatékonyan fertőtleníthetjük 10%-os fehérítő oldatba merítéssel és áztatással, vagy olyan tisztítószer mint a Steramine™ tabletta, illetve bármilyen más kvaterner ammónium vegyület alkalmazásával. Ügyeljünk arra, hogy ezeket a termékeket a gyártó utasításainak megfelelően használjuk, majd öblítsük le a búvárfelszerelést friss vízzel. 

A kereskedelemben kaphatók olyan termékek, amelyeket általánosan használnak búvárfelszerelések fertőtlenítésére, azonban hatástalanok a koronavírussal szemben, ilyenek az antibakteriális klórhexidin szájöblítő oldatok, vagy spray-k (pl. Corsodyl). A forró szappanos víz sokkal hatékonyabb, ha puha fogkefés dörzsöléssel kombináljuk. 

Aki bérelt búvárfelszerelést használ és szeretne további lépést tenni a fertőzések megelőzése érdekében, az alaposan törölje át háztartási fertőtlenítő kendővel, majd öblítse le friss vízzel a következő felszereléseket: 
  • reduktor csutora 
  • légzőcső 
  • búvármellény inflátor szájrész 
  • maszk belseje 

Amennyiben nincs kéznél fertőtlenítő kendő, úgy kérjük meg a búvárbázist, búvároktatót, akivel merülünk, hogy tisztítsa meg és fertőtlenítse a felszerelést, mielőtt használatba vennénk azt. 

A koronavírussal szembeni hatékony háztartási tisztítószerek listáját az American Chemistry Council Center for Biocide Chemistries ebben a terméklistában sorolja fel. Háztartási tisztítószer használatakor akkor járunk el körültekintően, ha a hatóanyagot - vagyis a tisztítószer fajtát - gyakran cseréljük, így elkerülhetjük a rezisztens (ellenálló) törzsek kifejlődését. 

Mint általában javasolt, a gyakori kézmosás (legalább 20 másodpercig szappannal), a nagy forgalmú tárgyak és területek (fürdőszoba, ajtófogantyúk, munkalapok stb.) rendszeres tisztítása, a betegekkel való érintkezés elkerülése, valamint betegség esetén otthon maradni, a legjobb módok a fertőzés terjesztésének megállításában. További információért keresd fel a CDC koronavírus oldalát, illetve Magyarországon a kormány hivatalos koronavírus információs weboldalát




A cikk forrása a Divers Alert Network, ismertetője a UEF búvároktatója. Fotók: DAN.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése