2019. május 7., kedd

Korok Fatima a magyar szabadmerülő bajnok


A fiatal magyar hölgy egyik pillanatról a másikra robbant be a hazai búvárközösség tudatába azzal, hogy magyar szabadmerülő (freediver) csúcsot ért el egy rangos nemzetközi versenyen. 

A versenyt az egyiptomi Dahab mellett, a búvárok körében nagy hírnévnek örvendő Blue Hole*-nál rendezték meg idén áprilisban. A szervező AIDA az egyik legnagyobb nemzetközi szabadmerülő közösség, az extrém búvársportág egyik ikonja. 

A versenyen induló magyar Korok Fatima (26) a többnapos merülési sorozatot hitelesített nemzeti rekorddal zárta. Egyetlen levegővétellel 58 méter mélyre merült saját erőből, uszonyt, vagy kötelet nem használt, a ballasztsúly mennyisége mindvégig változatlan volt (CNF)**. A teljes merülés összesen 2 perc 34 másodpercet vett igénybe. Ezzel a merüléssel Fatima jelenleg a 13. az összesített AIDA világranglistán, a világcsúcsot az olasz Alessia Zecchini tartja 73 méterrel. 


De vajon ki ez a lány, és hogyan került hirtelen a nemzetközi szabadmerülő búvárok élvonalába? 

A versenyző Facebook oldalán a következőt olvashatjuk: "Korok Fatima utazó, akiből sportoló és nemzeti csúcstartó lett miután a Sínai-félsziget déli részén található kis búvárparadicsomba, az egyiptomi Dahab-ba költözött, és a Blue-Hole-nál új magyar rekordot ért el szabadmerülés sportágban."

Saját bevallása szerint eredetileg nem készült versenyzőnek, de az edzések megkezdését követő két és fél hónap után óriási fejlődéssel átlépte a 60 méteres mélységet egyetlen lélegzetvétellel, mindenféle segédeszköz nélkül. Ő fogja képviselni hazánkat az AIDA szabadmerülő világbajnokságon, Franciaországban. 

A mosoly - varázslat!

Magáról pedig így mesél: “Előbb tudtam úszni a víz alatt, minthogy megtanultam volna járni. Ugyan Magyarországnak nincs tengerpartja, de a gyerekkoromat uszodában és tavakban töltöttem, illetve párszor azért elutaztunk a tengerhez is. Gyerekként szinkronúszó versenyző voltam, amit 16 éves koromban abbahagytam és helyette inkább a turizmusban kezdtem el dolgozni. 

Projektmenedzserként és idegenvezetőként dolgoztam a Zsidó Örökségi Túrák irodánál Budapesten. Szerettem a munkámat, a városi életet, de figyelmen kívül hagytam azt a tényt, hogy mennyire egészségtelenül élek, sokat dohányoztam, ittam és már több mint 100 kg voltam. A változást végül egy bokatörés hozta meg az életemben, 2016-ban. Miután felépültem és megtanultam ismét járni megfogadtam, hogy ezután minden másképp lesz; lefogyok, egészséges életet élek és utazni fogok, hogy felfedezzem a világot és megtaláljam önmagamat. 

A bal oldali képen vidáman és 40 kg-val könnyebben

Hosszú, hullámvölgyekkel tarkított utat tettem meg, de végül visszataláltam saját gyerekkori énemhez, aki mindig is a vízbe vágyott. Csodálatos kalandokban volt részem, mára négy nyelvet beszélek, három kontinensen is éltem, felfedeztem a gyermekek iránti szenvedélyemet, merülésvezető lettem, de a legfontosabb a szabadmerülés lett számomra. Jelenleg Dahab-ban élek, tanulok és edzek, készülök a versenyekre, illetve hogy oktató és edző lehessek. Egészségesen és józanul élek, nem dohányzom, leadtam 40 kg-ot, kigyógyultam az étkezési rendellenességből, merek nagyot álmodni és küzdök érte minden nap, egészen az utolsó lélegzetemig.

Hiszem, hogy mindannyiukban megvan az erő, a szenvedély és a türelem, hogy elérjük céljainkat, megváltoztassuk magunkat, megváltoztassuk a világot. Az élet egy utazás és magunk választjuk meg a saját utunkat. Én választottam magamnak, megváltoztam általa, a szabadmerülés megváltoztatta az életemet. Megbecsülök minden egyes lélegzetvételt amióta elkezdtem lélegzet visszatartással mélyre merülni a tengerben -  és önmagamban is. Mindenkinek érdemes lenne kipróbálnia mit adhat számára a SZABADMERÜLÉS. Találkozunk a kékségben.” - Fatima



"*Blue Hole - tenger alatti víznyelő, mintegy 94 méter mély kút az egyiptomi Dahabt-ól csupán néhány kilométerre. A szabadmerülő búvárok kedvenc helye, mivel ez a mélység közvetlenül elérhető a partról és nincsenek áramlatok. Egy hatalmas, természetes medence, bár egyes tudósok szerint meteorit becsapódás által keletkezett. A Blue Hole és környéke most is bővelkedik korallban, gazdag a tengeri élet, de sajnos mindenütt műanyaghulladék úszik a vízfelszínen, a korallok sérültek és egyre kevesebb a hal. Az egyszer használatos műanyagok, a napvédő tejek, a rengeteg sznorkeles búvár mind terhelik a korallzátonyt, a túlhalászás… és nem csak itt Dahab-nál, sajnos mindenhol ez történik a világ tengerpartjain. De összefogással, közös munkával megmenthetjük a tengereinket, és tovább úszhatunk együtt sok-sok tengeri élőlénnyel a gyönyörű kék vízben. 💙🧜🏽‍♀️🙏🏼"

"**CNF - Az uszonyok nélküli állandó súlyú merülési forma a legnehezebb, de nekem a kedvencem. Ha valamit igazán szeretsz, akkor is szereted ha néha nehéz is 😉 "


Forrás és fotók: Korok Fatima freediver Facebook és Instagram oldala, illetve AIDA

A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF oktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

1 megjegyzés: