2015. május 23., szombat

5 meglepő tény a holdhalról

fotó: U.S. NOAA

Az elnevezés és annak eredete

A Hodhal (Mola mola) név a latin “mola” (malomkő) szóból ered, mivel a hal teste szürke, durva felületű és kerekded, mint egy malomkő. William Beebe írja: „Amikor hajdanában Linné legelőször látott ilyen monstrumot, így kiáltott fel - Mola mollium! a legnagyobb malomkő valamennyi között!” Ennek ellenére a legtöbb nyelvben, így a magyarban is, holdhalnak mondják. Az angolok a hal napozási szokásai után "sunfish"-nek hívják, a németek találóan "Schwimmender Kopf" -nak, azaz úszó fejnek nevezik.

Rekorder a halak között

A holdhal sok szempontból rendkívüli. A világ legnehezebb csontos hala, a kifejlett példányok átlagosan akkorára nőhetnek mint egy kisteherautó, de a legnagyobbak tömege eléri a 2300 kg-ot is. Nagyjából olyan magasak mint hosszúak és nem ritka a 3-4 méteres átmérőjű egyed sem. Óriási méretét ráadásul rekord gyorsasággal éri el, a Monterey Bay akváriumban volt egy példány, amelyik bő egy év alatt több mint a tizenháromszorosára nőtt. Egy gerinces sem rak annyi ikrát, vagy petét, mint a holdhal nőstények, akik 300 millió ikrát is képesek termelni.

UFO a halak között

Halhoz képest furcsa korong alakú, oldalról összenyomott és nincs farka. Sokkal inkább tűnik valamiféle idegen lénynek, mint halnak. De nem csak ezért érdekes, pikkelyek helyett vastag és érdes tapintású bőre van. Színe többnyire a barnától az ezüstös szürkéig változik, de vannak tiszta fehérek és tarkák is. Az álcázásban segíti, hogy a háti rész gyakran sötétebb mint a hasi, vagyis alulról és felülről is nehéz észrevenni.

Az élősködők megkeserítik az életét

Még egy ilyen gigászi halnak is vannak problémái, hiszen negyven különböző fajú élősködő támadhatja meg. Próbál megszabadulni tőlük, de azért elkél a segítség, amit leginkább a tisztogató halak adnak meg a számára. A tisztogató állomáson szájával jelez a kis halaknak, hogy kezdhetik a tisztítást. Amikor a víz felszínen napozik még a sirályok is közreműködnek a gyógykezelésében. Azt is megfigyelték, hogy akár három méterre is kiugrik a felszín fölé, valószínűleg ezzel is az élősködőket próbálja lerázni.

Mélymerülő bajnok

Táplálékát rendkívüli módon szerzi, hiszen akár 600 méteres mélységbe is lemerül mélytengeri medúzáért, de nem csak a mélyben táplálkozik, hanem a tenger minden rétegében. Medúzákból álló étrendje kiegészül kalmárokkal, rákokkal, kisebb halakkal, lárvákkal és tengerifűvel is. Fogai csőrszerű képződménybe forrtak össze, ez elég erős ahhoz, hogy a keményebb vázú állatokat összeroppantsa, de arra is alkalmas, hogy a csigák puha testét kiszívja vele a házukból.


A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF búvároktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése