2015. november 5., csütörtök

Hazai pálya: Mályi tó

A Miskolc közelében található kavicsbánya tó és környéke a miskolciak kedvelt üdülőhelye, azonban jó minőségű vize és élővilága búvárkodásra is kiválóan alkalmassá teszi.


fotó: Márton Róbert

Mályi község a Bükkalján található, az első feljegyzések, 1233-ban említik a falut Mali néven. Az elnevezés a hegyoldal jelentésű „mál” szóból ered. A község hegyoldalakon termő borai a középkor óta ismertek, a lakosság egészen a 19. század végéig szőlőtermesztésből, erdőgazdálkodásból valamint méhészetből élt. Az ipari foglalkoztatás az 1940-es években kezdődött, amikor megjelent a sóderbányászat és a téglagyártás, de az akkoriban termelő kavicsbányát már kivonták a bányászatból. A tavat ma strandolásra, vízi sportokra és horgászásra használják, de búvársport versenyeket is szoktak itt rendezni.

Mályi Miskolctól mindössze 10 km-re Budapesttől autópályán 165 km-re (kb. 1 óra 40 perc) található. A község központjától 1,5 km-re fekszik maga a tó. Nyékládháza felől érkezve a településen található egyetlen lámpás csomópontnál kell jobbra fordulni és követni az utat a tópartig. A part megközelítésével nem lesz problémánk, hiszen több olyan helyet is találunk a tó körül, ami megfelelő a merülésekhez.

fotó: Márton Róbert

Személyes tapasztalatok alapján elmondható, hogy a tó déli harmada tartogatja a látványosabb részeket. Ezen a részen van egy körülbelül 150-200 m hosszú víz alatti padka, ahol gazdagabb élővilágot találunk, van itt sok keszeg, kárász, de ponttyal, amurral, süllővel és csukával egyaránt találkozhatunk. A hazai vizek közül talán itt fordul elő a legtöbb rák, ami a víz tisztaságát is tükrözi.

fotó: Márton Róbert

A tó déli részén található két darab 3x3 m-es víz alatti oktató trepni, melyek az alapgyakorlatok végrehajtásához tökéletesen megfelelnek. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai készítették és helyezték el.

Általánosságként elmondható, hogy a tavasszal és ősszel találkozhatunk a legideálisabb körülményekkel a víz alatt, hiszen nyáron a víz felső, vagyis melegebb vízrétegében az elszaporodott lebegő algák sajnos jelentősen rontják a látótávolságot. A tóra jellemző szeles időjárás esetén is nagymértékben csökkenhet a látótávolság, azonban a tó délkeleti csücskében található öbölben szinte minden esetben nyugodt, csendes vizet találunk.

Érdemes ügyelni arra, hogy a tó északi részét előszeretettel látogatják a horgászok, ezért itt körültekintően és felkészülten merüljünk!


Víz jellemzők
Átlagos vízhőmérséklet: 19 °C
Maximális vízmélység: 8 méter
Legjobb látótávolság: 5-6 méter
Aljzat: nagyrészt iszapos, kavicsos
Terület: 34 ha
Hossz: 1000 m
Szélesség: min.: 250 m, max.: 485 m


A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF búvároktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése