2016. november 27., vasárnap

Zanzibár a titkos búvárparadicsom


Afrika keleti partjainál, Tanzániától alig karnyújtásnyira fekszik Zanzibár trópusi szigetcsoportja az Indiai-óceánon, amely nemcsak egzotikus fűszereiről híres, de szinte érintetlen víz alatti világgal is várja a búvárokat. 

Merülések 

Zanzibár körüli merülések talán legnagyobb varázsa, hogy itt szinte érintetlen helyeken merülhetünk, nemigen találkozni más búvárokkal sem. Mint egy titkos búvárparadicsom. A sziget körüli sekély vizek korallzátonyai nagyszámú kemény- és lágykorall, illetve trópusi halpopuláció otthonául szolgálnak. A korallzátonyok mellett fal és áramlásos merülések jellemzőek, a látótávolság akár a 30 métert is elérheti.

 Trópusi halak a korallzátonyon (fotó: DiveTime Zanzibar)

Hosszúszárnyú bálnák és cetcápák rendszeresen vonulnak át a területen az év bizonyos időszakában, de teknősökkel, delfinekkel és néhány cápa fajjal egész évben találkozhatunk. A Menai-öbölben - amely természetvédelmi terület - delfinek élnek, a velük való találkozást itt nem kell a véletlenre bízni. Az Indiai-óceán zátonyainak mozgalmas makró élővilágát a búvárfotósok fogják nagyra értékelni.

A delfines találkozást nem kell a véletlenre bízni (fotó: DiveTime Zanzibar)

Merülésekhez legjobb a júniustól márciusig terjedő időszak, ez a szárazabb évszak, ilyenkor többnyire tiszta és napos az idő, 28-32°C közötti hőmérséklettel. Rövid, enyhe esők előfordulhatnak november környékén is, de az igazi esős évszak március közepétől május közepéig szokott tartani, ami meleg és párás időjárással párosul. A vízhőmérséklet az egyenlítő közelségének köszönhetően egész évben 25-28°C között van.

Merülőhelyek 

A zátonyok és falak összefüggő szakaszt alkotnak a sziget déli részén, így egyik merülőhely a másikat éri, de ez a tény inkább csak növeli a hely vonzerejét.


A Dolphin Wall környékén - ahogyan a neve is sugallja - delfinek élnek és gyakran előfordul, hogy már a hajóról meglátjuk őket. Itt lehet nagyobb halakkal találkozni, de áramlással is. Vannak szirtcápák, barrakudák, murénák, kékpettyes ráják, polipok, ezek mellett pedig gazdag koralltelepek jellemzik. Legnagyobb mélység 30 méter.

Kékpettyes rája (fotó: DiveTime Zanzibar)

A Kizidi Reef már 5 méternél kezdődik és 15-20 méterig ereszkedhetünk itt. A zátony több száz méter hosszan húzódik, változatos és gazdag víz alatti élővilágban gyönyörködhetünk itt: teknősök, barrakudák, murénák, kőhalak, tűzhalak, színes pillangóhalak és korallsügérek, gömbhalak, kisebb-nagyobb rákok teszik látványossá a merülést.

 Teknős (fotó: DiveTime Zanzibar)


Búvárbázis

A térség eddig egyetlen magyar búvárbázisa a DiveTime Zanzibar ideális helyen, a sziget déli részén egy tengerparti hotel területén nyitott üzletet. Az új UEF búvárbázis a napi hajós merülések, búvártanfolyamok és felszerelés kölcsönzés mellett a szállás és a felszíni programok szervezésében is szívesen nyújt segítséget.

Szállás

A tengerre néző luxusbungalókat kínáló La Madrugada Beach Hotel & Resort*** Makunduchi településen található. A szálloda 2 úszómedencével, 1 étteremmel és saját stranddal, illetve már búvárbázissal is várja vendégeit. Külön bejáratú 37 szobája a tengerre és medencére néző terasszal vagy erkéllyel, illetve ülősarokkal és étkezőasztallal is rendelkezik. A nemzetközi repülőtér 67 km-re van.

 La Madrugada Beach Resort (fotó: DiveTime Zanzibar) 

Felszíni programok

Zanzibáron a víz fölött is érdemes körülnézni a merülések között. Stone Town, Zanzibár City óvárosa a Világörökség része, ahol a legendás Queen zenekar énekesének, Freddy Mercury-nak a szülőháza is van. Érdemes ellátogatni a Börtön-szigetre, itt ma óriásteknősök élnek, vagy a Jozani-esőerdőbe, ahol a mókás zanzibári vöröskolobusz majmok vannak. Igazi egzotikus program a fűszerfarm látogatás, ahol bemutatják a trópus gyümölcseinek és fűszereinek fáit, bokrait, illetve itt végig is kóstolhatjuk a gyümölcsöket.

Trópusi gyümölcsök (fotó: DiveTime Zanzibar) 

Utazás

Zanzibárra repülővel már egy átszállással (pl. Dubai) is eljuthatunk, ez egyben a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az utazásnak. A repülőjegyek árát nagyban befolyásolja, hogy mikor foglalunk.DiveTime Zanzibar DC
Kapcsolat: Gyurman Zoltán, búvároktató
Cím: Beach Road, Makunduchi, Zanzibar, Tanzania
Telefon: +255 773 622 089 (Tanzánia)
Telefon: +36 30 622 3779 (Európa)


A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF oktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán!
    2022 januárjában szeretnénk utazni Zanzibárra, kérdésem hogy még üzemel a búvárbázis? Csak mert ez a bejegyzés 2016-os. Köszönöm a válaszod előre is!

    VálaszTörlés