2017. április 28., péntek

Gondolatok az elsősegélynyújtásról


Az idei évtől a UEF, mint hivatalos React Right Régiós Oktatási Központ, elsősegélynyújtó tanfolyamot és minősítést kínál, illetve ezzel egyidejűleg megkezdődött az elsősegélynyújtó trénerek képzése. Ennek kapcsán szeretnék az elsősegélynyújtásról úgy általában néhány gondolatot megosztani. 

Mi az elsősegély és ki az elsősegélynyújtó 

Majd kétévtizedes aktív mentős múlttal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy az elsősegély igen egyszerűen összefoglalható, ez pedig gyors segítségnyújtást, beavatkozást jelent, amit a sérült kap a mentők megérkezése előtt. Talán elsőre meglepő lehet, de a legtöbben képesek vagyunk rá, hogy ilyen helyzetben hasznos és hatékony segítséget nyújtsunk. Mindössze el kell végezzünk egy elsősegélynyújtó tanfolyamot és szakmailag ellenőrzött vizsgát kell tennünk. Ha ez megvan, máris képzett elsősegélynyújtónak tekinthetjük magunkat.

Mit jelent elsősegélynyújtónak lenni 

A tanfolyamon elsajátított elsősegélynyújtás nem pontosan ugyanolyan, mint amilyen az a valóságban lesz. Sokan éreznek egyfajta lámpalázat éles helyzetben. Bevallom, mentősként néha nekem is összeszorult a gyomrom egy-egy nehezebb eset láttán, azonban ha számolunk ezekkel az érzésekkel, akkor könnyebben lehetünk úrrá rajtuk. Ilyenkor válik nyilvánvalóvá a már megtanult és begyakorolt eljárások, mozdulatok jelentősége. El kell fogadnunk, hogy bizonyos körülmények között a sérült akár meg is halhat, még a legjobb orvosi kezekben is. Ha azonban mindent megteszünk, ami egyrészt elvárható tőlünk, másrészt pedig helyesnek gondolunk, akkor tiszta maradhat a lelkiismeretünk. Ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő felkészítés és a gyakorlás.  

Mentőbúvárok medencés képzése (fotó: UEF archívum)

Mentőbúvár körökben is ismert a “ne okozzunk nagyobb bajt” szemlélete. Ezt egészíti ki egy másik, a “számítható kockázat”’ elve. Ez azt jelenti, hogy még akkor is helyes olyan beavatkozást alkalmazni ami valószínűleg segíthet, ha az bizonyos kockázattal jár. Ugyanakkor sohasem szabad kétes értékű beavatkozást végezni csak azért, hogy csináljunk valamit.

Sokaktól hallottam már, hogy ugyan ők szívesen segítenének, de félnek egy esetleges felelősségre vonástól, ha valami rosszul sül el. Szerencsére ilyen esetekre létezik a “jó szamaritánus” elve is, amely azokat igazolja akik vészhelyzetben cselekszenek, természetesen az ésszerűség elfogadott korlátait nem átlépve. Ha nem veszítjük el a fejünket, alkalmazzuk a megtanult és begyakorolt technikákat, akkor nem kell tartanunk elmarasztaló következményektől sem.

Az elsősegélynyújtó program 

A React Right (fordítása kb. “reagálj helyesen”) elsősegélynyújtó programja nemcsak a búvároknak, de minden segíteni akaró embernek hasznos útmutatással szolgálhat. Megtanulhatjuk a helyes reagálást és cselekvést - megfelelő hozzáértéssel, higgadtsággal és teljességgel - a vészhelyzetekben. Gyakorlati alkalmazásával pedig képessé válhatunk a hasznos és hatékony segítségnyújtásra. A kurzus elméleti tananyagból és gyakorlati képzésből áll, ahol életszerű helyzetekben, szakképzett oktató irányításával gyakoroljuk a különböző technikákat és eljárásokat. Ne feledjük, hogy az elsajátított ismeretek idővel megkophatnak, ezért kétévenként újabb oktatáson és vizsgán célszerű részt vennünk.

Fontos a gyakorlás, az időszakos ismeretfrissítés (fotó: UEF archívum)

A tanfolyamokkal kapcsolatban további tájékoztatást a UEF központi irodája nyújt, illetve szívesen válaszolok én is az ezzel kapcsolatos kérdésekre: Vas László búvároktató és React Right tréner.  


A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF oktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése