2017. szeptember 27., szerda

Beszámoló az Első Európai Búvár Találkozóról

2017 júniusában a Máltai Turisztikai Hivatal és a Tauchen.net (német búvár magazin) támogatásával megrendezésre került az első Európai Búvár Találkozó Málta és Gozo szigetén.


Az eseményre meghívást kapott számos európai ország búvárszövetségének képviselője, illetve búvárkodásra szakosodott újságírója mellett a UEF (Underwater Explorers' Federation) búvároktatási és minősítési rendszer is, amit nekem volt szerencsém képviselni, mint nemzetközi üzletfejlesztésért felelős munkatárs. A rendezvény célja az európai búvár közösség összehozása, egy új tradíció elindítása, illetve Málta és Gozo szigetének, mint búvár és turisztikai célpont, népszerűsítése volt. Már az előkészületek során kiderült, hogy profi rendezvényre számíthatunk, és ez a helyszínen be is igazolódott.


Málta és Gozo szigete speciális búvár helyszíneket formálnak a Földközi tengeren, csupán pár óra repülőútra Budapestről. Kezdő és haladó búvárok egyaránt megtalálhatják itt a számukra tökéletesen megfelelő merülőhelyet a nyitott és zárt öblöktől kezdve, a sziklás zátonyokon át, a számos hajóroncsig. Emellett, a búvárkodáson kívül a víz felett is számos program és látványosság várja az ide látogató turistákat, mint például a 7000 éves kultúra és történelem felfedezése, számtalan rendezvény, sportolási lehetőségek, vagy csak egy kis pihentető strandolás a tengerparton.

A szervezők nagyon hasznos és színes programmal készültek, amit profi módon meg is valósítottak a több mint száz résztvevővel. A első napon egy "felfedező merülés" után, amit a helyi búvárközpontok vezényeltek le, megkezdődött a hivatalos program, amelynek keretein belül előadásokat hallhattunk többek között Málta és a térség helyzetéről Simon Sciberrastól (Chairman of Professional Diving Schools Association), majd a Máltai Egyetem egyik professzora tartott érdekes előadást a térségben természetes és mesterséges úton megjelenő idegen élőlények problémájáról, illetve a DAN (Divers Alert Network) európai képviselője beszélt a legújabb felsőoktatási programjukról, amit a helyi egyetemmel közösen indítanak ebben a évben. Ezen a jó hangulatú összejövetelen, amit az ikonikus Popeye Village-ben rendeztek meg, lehetőségünk nyílt egy kis ismerkedésre, és a nemzetközi búvár tapasztalatok megosztására is.


A második napon a részvevők, a kirendelt helyi búvárbázisok munkatársainak segítségével Gozo szigetén, a Karwela nevű hajóroncsnál hajtottak végre egy nagyszabású közös merülést (European Union Dive), amelynek keretein belül a hajóroncsot ideiglenesen feldíszítették 26 Európai Uniós ország zászlajával. A merülés után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a DAN szakemberei által a helyszínen felállított mobil orvosi vizsgálóban egy meglehetősen alapos fülvizsgálaton is részt venni.



A harmadik napon, szervezett program keretében, lehetőségünk nyílt megcsodálni Málta és Gozo víz feletti nevezetességeit, lenyűgöző helyekre kalauzoltak minket, mint pl. a gozói Citadella vagy Valetta óvárosi része.

A fenti programok mellett a Máltán üzemelő magyar UEF búvárbázisnak, a Lagoon Dive Center-nek, köszönhetően lehetőségem nyílt két ráadás merülésre is, amelyek alkalmával megtapasztaltam, hogy Málta és környéke számtalan víz alatti élményt és látnivalót rejt, szóval még sokszor vissza kell térnem ide, hogy felfedezzem amit csak lehet.

Összességében az Első Európai Búvár Találkozó beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, megismertem sok érdekes és a búvárkodás szempontjából fontos embert, megismertem Málta és Gozo szigetét víz alatt és víz felett, valamint sokat tanultam az európai búvár trendekről. Remélem, a ígéreteknek megfelelően, ez az éves találkozó tradíció lesz, és a következőn is lesz szerencsém részt venni. Máltát és Gozo szigetét kezdő és haladó búvárnak egyaránt jó szívvel ajánlom, illetve mindenkinek, aki szeret utazni.



A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF oktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése