2018. szeptember 14., péntek

Tengerpart takarítás Zanzibáron magyar kezdeményezéssel


A Zanzibáron működő Divetime búvárbázis búvárai a delfinjeiről híres Kizimkazi településről indulnak hajós merülésekre nap mint nap. Itt található a Menai-öböl természetvédelmi terület és a merülőhelyek.

Zanzibáron sajnos még nincs mindenhol megoldva a szemétszedés, szemétszállítás, hulladék feldolgozás, így Kizimkaziban sem. Nincsenek kihelyezett kukák, nem jár kukásautó sem és az oktatás nem terjed ki a szemétkezelésre. Amit tudnak elégetnek, de legtöbbször azt is amit nem kéne.

Nincs mindenhol megoldva a szemétkezelés...

Sajnos ez a mi kis partszakaszunkon is feltűnő volt, az óceán sok szemetet hord ki a partra. Nem elég a szemetet összegyűjteni, valahogy a szállítást és a feldolgozást is meg kell oldani. Ezért felvettük a kapcsolatot a zanzibári egyetlen hulladékkezelő céggel, a Zanrec-kel.

A már rendszeresnek mondható parttakarításunkat harmadszor valósítottuk meg. A helyi lakosok is szívesen segítenek, minden ilyen jellegű kezdeményezést örömmel vesznek. A takarítások napján felnőttekkel, gyerekekkel együtt dolgozunk. Kiderült, hogy a helyi lakosokat legalább annyira zavarta a szemét, mint minket és nagy örömmel jönnek, kesztyűt húznak, talicskát hoznak és gyűjtik velünk együtt a szemetet. Egy gyűjtés alkalmával 2-3 köbméter(!) műanyag szemetet sikerül összeszedni közösen. 

Felnőttek és gyerekek együtt szedik a szemetet

Az akcióinkat nagy sikernek könyveltük el és szeretnénk rendszeresen megismételni. Hosszútávon viszont valami másban gondolkodunk. Jó lenne a helyi szállodákkal, szolgáltatókkal összefogni és egy gyűjtőhelyet kialakítani, megoldani a rendszeres szállítást. Ez mind pénz kérdése. Az állam ugyanis nem finanszírozza és adók vagy díjak sincsenek, melyek ezt fedeznék. Egyelőre megtesszük, amit tudunk és bízunk benne, hogy mások is csatlakoznak hozzánk.  

A sikeres akció végén (bal oldalt a bázis vezetője, Gyurman Zoltán) 



A cikk először a UEF blogon jelent meg, szerzője a UEF búvároktatója.

Ha tetszett az írás oszd meg az ismerőseiddel is. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése